eL-MahDi
"The Rising Empire"

2-1...Alhamdulillah...

Parti Keadilan Rakyat (PKR) mengekalkan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Selambau, Kedah, apabila calonnya, S Manikumar, 35, menang dengan majoriti 2,403 undi, mengalahkan calon Barisan Nasional (BN) dan 13 calon Bebas. Manikumar memperoleh 12,632 undi manakala calon BN, Datuk S Ganesan, 49, mendapat 10,229 undi dalam pertandingan paling ramai calon dalam sejarah pilihan raya negara.

Semua 13 calon Bebas hilang wang deposit selepas gagal mendapat undi minimum satu per lapan daripada keseluruhan undi, sekali gus mencatatkan satu lagi sejarah sebagai pilihan raya paling ramai calon hilang wang deposit. Pilihan raya kecil itu turut mencatat sejarah tersendiri apabila kertas undi paling besar digunakan bagi memuatkan 15 nama dan simbol calon.

Kira-kira 70.28 peratus daripada 35,140 pemilih berdaftar di DUN Bukit Selambau keluar mengundi di 22 pusat pengundian yang dibuka mulai jam 8 pagi hingga 5 petang. Sebanyak 415 undi ditolak.

Keputusan itu diumumkan Pegawai Pengurus Pilihan Raya, Datuk Abdullah Mat Akhir, tepat jam 10.48 malam di pusat penjumlahan undi di Sekolah Menengah Teknik Sungai Petani I.

Pilihan raya kecil itu diadakan berikutan peletakan jawatan V Arumugam dari PKR sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bukit Selambau dan Exco kerajaan negeri pada 9 Februari lalu. Pada pilihan raya umum 2008 lalu, Arumugam yang bertanding atas tiket Bebas sebelum menyertai PKR, menang dengan majoriti 2,362 undi ke atas calon BN, S Krishnan. Arumugam mendapat 13,225 undi manakala Krishnan memperoleh 10,863 undi.

Kemenangan PKR ini diikuti selepas pengistiharan kemenangan Calon PAS di pilihan raya Parlimen Bukit Selambau, Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin, dengan memperoleh majoriti 2,789 undi mengalahkan dua pencabarnya daripada BN dan bebas. Di samping itu, kemenangan tersebut diikuti selepas pengistiharan kemenangan Calon BN di pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Batang Air, Malcom Mussen Lamoh, 49, yang menang dengan majoriti 1,854 undi.

Dengan ketiga-tiga keputusan rasmi ini, maka PR secara keseluruhannya memenangi dua pilihan raya dan BN pula Mendapat satu. Alhamdulillah..
0 comments:

Post a Comment

..Wal Asr..

Haiya Ala Solah!

Asma' Allah

Premier League


Who's There?

Me! Itz all about me!!

My photo
Previously in UKM.. After that in CiMB.. Now in UTP.. After this will be Entreprenuer insyAllah..

Followers